Cele mai cunoscute castele din Romania pe care le poti vizita cu familia

Daca iti plac locurile incarcate de istorie, cu siguranta vei gasi o placere in a vizita cele mai cunoscute castele din Romania, alaturi de familie sau de prieteni. Aceste atractii turistice se afla printre favoritele celor care vor sa viziteze locuri cu o insemnatate deosebita, care sa le aduca aminte de vremurile trecute sau sa le arate modul in care au trait stramosii nostri. Descopera care sunt cele mai frumoase castele din Romania pe care le poti vizita intr-o vacanta sau intr-o excursie de weekend.

 

Castele din Romania – locurile in care pot fi gasite

Daca vrei sa vizitezi unul dintre castelele din Romania cu o istorie bogata si vrei sa stii, in acelasi timp, unde anume se afla acestea, iata mai jos judetele/orasele exacte:

 

Castele Iasi

Cei care sunt in cautare de castele in Iasi trebie sa stie ca majoritatea castelelor se afla in toata zona Moldova atat in judetul Iasi, cat si in judetul Botosani, Bacau sau Vaslui. Aici poti vizita Castelul Sturdza, Castelul Rosu, dar si mai multe conace precum Conacul Rosetti Tescanu, Conacul Prezan, Conacul Lambrino, Conacul Carp, Conacul Alexandrescu sau Conacul Cantacuzino-Deleanu.

 

Castel in Sibiu

Daca esti in cautarea unui castel in Sibiu pe care sa il vizitezi, afla ca zona este una bogata in mai multe castele precum Castelul Apafi, Castelul Brukenthal, Castelul Bolyai, Castelul de Lut, Castelul Tobias sau Castelul Turnu Rosu.

 

Castel Hunedoara

In judetul Hunedoara se pot vizita castele renumite din Romania pe care mii de turisti straini pe viziteaza anual. Acestea sunt: Castelul Corvinilor, Castelul Bela Fay, Castelul Berthelot, Castelul Kendeffy, Castelul Gyulay, Castelul Pogany, Castelul Nopcsa sau Castelul Veress.

 

Castele langa Bucuresti

Daca vrei sa vizitezi astfel de cladiri istorice de pe langa Bucuresti, poti gasi si aici cateva castele, dar si conace cu o istorie indelungata, printre care: Castelul Tepes, Castelul Copacenii de Sus, Conacul Hagi Tudorache, Conacul Lahovary, Conacul Otetelesanu si Conacul Podgoreanu.

 

Castele langa Timisoara

Lista castelelor de langa Timisoara este una destul de cuprinzatoare, astfel cei care locuiesc in zona sau vor sa ajunga in judetul Timis pot vizita Castelul Mercy, Castelul Huniade, Castelul Karatsonyi sau Conacul Nako, Conacul Mocioni, Conacul Petala, Conacul Gudenus.

 

Cele mai frumoase castele din Romania de vizitat

 

Castelul Peles

Unul dintre cele mai cunoscute castele din Romania este Castelul Peles. Acesta se afla in Sinaia si a fost construit intre anii 1873-1914. Acest loc are o importanta istorica deosebita pentru tara noastra, deoarece aici se afla resedinta de vara a regilor Romaniei.

 

Castelul Banffy

Castelul Banffy se afla in judetul Cluj si este bine cunoscut in lume ca un Versailles al Transilvaniei. Desi stilul initial construit este unui renascentist, ulterior s-au facut diferite modificari in stil baroc, romantic si neoclasicist.

 

Castelul Sturdza

Pentru cei care ajung in Iasi au sansa se viziteze Castelul Sturdza. Acesta este un castel construit in stil neogotic de catre Georghe Sturza si sotia lui pe nume Maria. Este un castel maiestuos, care cucereste orice vizitator care ajunge sa il vada.

 

Castelul Pelisor

Castelul Pelisor se afla in apropierea Castelului Peles, fiind ridicat de catre un arhitect ceh si decorat de catre un artist vienez. Acest loc a fost numit drept resedinta de vara pentru principii mostenitori, construit la ordinul regelui Carol I pentru Maria si Ferdinand, principii mostenitori.

 

Castelul Cantacuzino din Busteni

Cei care aleg sa viziteze Busteni pot trece si pe la Castelul Cantacuzino, un loc renumit in zona si care in momentul de fata are in componenta sa un muzeu. Acest castel a apartinut initial familiei Cantacuzino, ca apoi sa fie folosit ca sanatoriu pentru Ministerul de Interne.

 

Legenda castelului Bran si cine a construit castelul Bran

Castelul Bran are o legenda foarte cunoscuta in intreaga lume, fiind ridicat cu peste 600 de ani in urma. Acesta a fost initial construit pentru a servi drept fortareata. Cladirea istorica a fost construita de catre Ordinul Cavalerilor Teutoni, care ulterior a fost cucerita de sasi. 

Acest castel se afla la o distanta de 30 de km fata de Brasov si este construit pe o stanca, ceea ce il face sa fie observat de la distanta. Acest castel are o incarcatura legendara mare fiind numit si Castelul lui Dracula datorita faptul ca aici a trait Vlad Tepes ce avea trasaturi de vampir si isi nimicea dusmanii.

 

Cate castele sunt in Romania

Daca vrei sa stii cate castele sunt in Romania, afla ca tara noastra se bucura de un numar de peste 1000 de castele medievale pe care le poate vizita orice turist din lume. Acestea sunt localizate in parti diferite ale tarii, in toate judetele. Fiecare castel din Romania se diferentiaza prin stilul sau unic arhitectural.

 

Cele mai cunoscute cetati din Romania

Daca un castel se refera la o cladire mare prevazut cu multe turnuri, inconjurat de catre santuri si ziduri, cetatea se refera la un loc care este intarit cu ajutorul unui sistem de fortificatii, mai exact un cartier sau un oras ce are caracteristici diferite. Astfel, castelul este prevazut cu destinatie pentru resedinta nobiliara, iar cetatea are ca destinatie activitati militare.

Printre cele mai cunoscute cetati din Romania sunt urmatoarele: cetatea Aiudului, Cetatea Aradului, Cetatea Bistritei, Cetatea Apoulon, Cetatea Alba Carolina, Cetatea Ardeu, Cetatea Deva, Cetatea Fagarasului, Cetatea Giurgiu, Cetatea Medias, Cetatea Oradea, Cetatea Poenari, Cetatea Sighisoara sau Cetatea Turda-Veche.

 

Cum se construiau odata castelele medievale

Castelele despre care vorbim astazi sunt de fapt niste constructii medievale construite cu scopul de a fi locuite de catre o familie nobiliara si pentru a le apara in acelasi timp. Insa primele castele din tara si din lume se contruiau din lemn, pe o colina artificiala sau naturala. Ulterior, pentru a rezista mai bine in fata noilor tehnici de aparare si arme de razboi, au inceput sa fie construite din piatra.

Mai tarziu, in epoca Renasterii, regii din Franta au hotarat ca urmatoarele constructii de castele medievale sa fie concepute cu accent pe confortul celor care locuiau in ele.

Lasa un comentariu